Pekingi útinapló

Fotóblogom

Nincs megjeleníthető elem

Kínai hírek

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Ádám (5) Ali (9) András (1) C2班 (1) Chalar (2) első napok (5) Endre (2) érkezés (2) Erna (8) Flavio (3) Gömbi (13) Honvágy (5) indulás (2) Jin (2) kaja (8) Karácsony (1) kínaiak (1) kirándulás (1) Kristóf (1) kultursokk (4) Laura (7) Mári (8) net (1) Paula (2) poén (1) repülőút (2) Sarah (4) szokások (1) szubjektív (3) Un (1) utazás előtt (1) Viki (4) Zsuzsi (7) (1) (1) Címkefelhő

2012.12.24. 10:30 亚夫

Karácsony Kínában

Tény: Kínában nincs karácsony.

圣诞节.jpg

Boldog Karácsonyt! 圣诞节快乐!


Valóság:

Kínában valóban nincs olyan értelemben karácsony, mint mondjuk Európában, vagy Magyarországon. Ettől függetlenül, mint mindenhol, az európai hagyományok és kulturális nyomás itt is meglátszik. A karácsony marketing-élménye teljesen belengi a kínai fővárost is. Minden utcasarkon karácsonyfa áll, a boltokban az eladók télapó sipkában rohangálnak, a kirakatok tele vannak fújva műhóval és "Merry Christmas" feliratokkal.
Minden boltban karácsonyi zene szól, látszólag minden a karácsonyról szól, akárcsak otthon. A színfalak mögött azonban semmi nincs. A családok nem állítanak karácsonyfát, nincs ajándékozás sem, és természetesen a december 24. - 25. pont ugyanolyan hétfő és kedd, mint mindegyik más.

DSCN4542kicsi.jpg

Múlt héten Gömbi szülinapján. A csocsó asztal mellett befigyel a karácsonyfa.

Ezt is érdemes azért tovább finomítani, vannak ugyanis hagyományok, amik a karácsonyhoz kötődnek. Azt, hogy ilyenkor a példamutató nyugatiak egy hatalmasat szoktak vacsorázni az idáig is elhallatszott, így a nagy evések ilyenkor gyakoriak. Karácsonykor randizni nagyon romantikus dolognak számít, és a családok egy vacsora erejéig megemlékeznek a nyugatiak ünnepéről.

DSCN4203kicsi.jpg

A hazaküldött ajándékok becsomagolva. Meglepően gyorsan célba értek. December 11-én lettek feladva, és 18-án már meg is jöttek. 

Sőt, még valamilyen kis szokások is alakulnak. Ilyen például a szenteste környékén történő alma ajándékozás. Ilyenkor egy almát nagyon szép dobozba raknak, illetve nagyon szépen feldíszítve becsomagolják és ezt adják egymásnak. Kínában a csomagolás amúgy is nagyon fontos, szerves része az ajándékozásnak, szinte többet jelent, mint maga az ajándék. És hogy miért pont almát? Mert az alma (苹果 - pingguo) első jele és a Szenteste (平安夜 - pinganye) első jelét ugyanúgy kell kiejteni, pont ugyanolyan hangsúllyal. Kínában az ilyen homonimák, vagy a hasonló kiejtés rendkívül fontos jelentéssel bír. (Azok a telefonszámok, amikben szerepel a 4-es például általában olcsóbbak, mert a 4-es kínai kiejtése (四 - si) és a halál kiejtése (死 - si) ugyanaz.)

DSCN4554kicsi.jpg

A magyar barátaim kis almái várják az estét, hogy célba érjenek.

Így a kínaiak a karácsonyhoz furcsán viszonyulnak. Van is és nincs is. Ma ugyanúgy volt tanítás az egyetemen, holnap is lesz, sőt, itt már vizsgák is vannak ma és holnap is. Épp ma 4-től 6-ig van 经理人汉语 vizsga (menedzser kínai nyelv), s az az igazság, hogy igazuk is van. Amikor a 口语 (beszélt kínai nyelv) tanárunknak ezt szóba hoztuk, ő azzal válaszolt, hogy Magyarországon sincs holdújévkor szünet a kínaiaknak. És lássuk be igaza van.

DSCN4098kicsi.jpg

Karácsonyfa egy pláza előtt.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

DSCN4531kicsi.jpg

Ez a kép is Gömbi szülinapon készült. Boldog Karácsonyt!

3 komment

Címkék: kaja szokások kultursokk Kristóf Karácsony Zsuzsi Laura Mári Gömbi


A bejegyzés trackback címe:

https://pekingfelettazeg.blog.hu/api/trackback/id/tr984979696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2012.12.24. 15:52:41

Istentől megáldott, boldog karácsonyt kívánok neked, drága-drága Pajtikám:)

Leonardovics 2012.12.25. 15:02:42

Nagyon boldog karácsonyt kívánunk, drága Fiúnk! Anya és Apa

KinaKid 2013.01.04. 10:48:21

Hali! Ha gondolod dobj majd egy uzenetet... vagyunk paran meg magyarok a kozelben, osszeverodtunk az evek alatt.
süti beállítások módosítása